Information

Trådlösa billaddare

Ladda trådlöst i bilen - med en bilhållare med Qi laddning

Laddningskabeln är ute, nu laddar vi via induktion! Trådlös laddning eller "Wireless Charging" avser processen att ladda mobilen utan kablar - enheten placeras helt enkelt på laddstationen och laddningen börjar. Tekniken bakom känner vi redan från elektriska tandborstar eller induktionsh...

Ladda trådlöst i bilen - med en bilhållare med Qi laddning

Laddningskabeln är ute, nu laddar vi via induktion! Trådlös laddning eller "Wireless Charging" avser processen att ladda mobilen utan kablar - enheten placeras helt enkelt på laddstationen och laddningen börjar. Tekniken bakom känner vi redan från elektriska tandborstar eller induktionshäll i köket. Den fungerar med hjälp av ett elektromagnetiskt fält som överför energin från laddstationen till mobiltelefonen. Kontaktlös kraftöverföring används redan sedan länge inom andra områden och är egentligen inte en ny uppfinning. Induktiv laddning av mobilen är därför bara en konsekvent fortsättning på en beprövad teknik som nu överförs till vår moderna vardag.

Hur fungerar trådlös laddning med en wireless charger?

Laddstationen genererar ett litet elektromagnetiskt fält några millimeter över själva laddytan så snart en kompatibel enhet detekteras. Det induktiva energibytet mellan sändarens och mottagarens spolar börjar. Mottagarspolen leder strömmen vidare till batteriet som då laddas upp. Laddningsprocessen övervakas kontinuerligt och avslutas automatiskt så snart batteriet är fulladdat.

Vad betyder Qi?

Qi-standarden är en standard för trådlös överföring av energi, även kallad induktiv laddning , och den används för närvarande mestadels i smartphones. Den utvecklades av WPC (Wireless Power Consortium) 2008 och har sedan dess etablerat sig allt mer och segrade slutligen mot den konkurrerande PMA-standarden. Qi-standarden är inte begränsad till specifika enheter eller tillverkare, utan är fullt kompatibel. En Qi-laddningsstation från en viss tillverkare kan i princip användas för att ladda alla Qi-kompatibla enheter.

Hur fungerar en Qi-laddare?

En Qi-laddare är en mobilladdare som överför strömmen trådlöst via induktion. Då används så kallade induktionsspolar, som kan överföra energi via ett elektriskt fält. En av fördelarna med Qi-laddare är att de har flera spolar installerade. Detta underlättar hanteringen, eftersom den enheten detekteras snabbare och den exakta placeringen inte längre är nödvändig. De nuvarande gemensamma prestanda-nivåerna för en Qi-laddare är 5W - 7,5W - 10W. Moderna Qi-laddare stödjer alla tre lägen och väljer rätt prestanda beroende på telefonmodellen. Qi laddare finns inte enbart för mobiler utan även i utföranden för andra mindre enheter som Apple Watch eller Airpods. Även där anpassas laddningen optimalt till respektive enhet.

Tips när du ska köpa trådlösa laddare till bilen

  • Det finns för närvarande tre nivåer: trådlösa laddare för Qi standard 1.1 (5 Watt), Qi-snabbladdare efter Qi standard 1,2 med 7,5 Watt för nya Apple iPhone och 10-15 Watt för nyare Samsung-modeller.
  • Var uppmärksam på tillägget "Snabb trådlös laddning" eller “Fast Wireless Charging” (nedåtkompatibel).
  • Nyare smartphones stöder den snabbare Qi-standarden, men även alla andra modeller kan laddas på en billaddare med "Fast Wireless Charging".
  • Flera induktionsspolar inuti gör hanteringen mycket enklare
  • Induktiva laddare kan användas för i princip alla Qi-aktiverade enheter
  • Det är viktigt att använda en tillräckligt kraftfull USB-strömförsörjning/nätadapter (vanligtvis 5V / 2A).
  • Induktionsladdare levereras ofta utan nätadapter, eftersom dessa vanligtvis redan finns i hushållet - men du bör kontrollera om den är tillräckligt kraftfull. Vilken strömförsörjning som krävs framgår av respektive produktbeskrivning - vanligen är det  5V / 2A eller 9V / 1.67A som gäller.

Ladda trådlöst - även i bilen

"Trådlös laddning" är en het trend inom bilindustrin. Allt fler fordonstillverkare sätter integrerade Qi-laddare på listan över specialutrustning till sina nya modeller. Men inte alla har en helt ny lyxbil med inbyggd trådlös laddare. För alla fordon som inte nyss har rullat ut från fabriken finns det därför olika lösningar för eftermontering så att alla kan ladda sin smartphone i bilen utan kabel.

Hur fungerar trådlös laddning i bilen?

Induktiv laddning enligt Qi-standard (ofta även kallad trådlös laddning) baseras, som redan nämnts ovan, på induktionsprincipen. Det inbyggda uppladdningsbara batteriet laddas trådlöst "genom luften".

För att ladda en mobil trådlöst genom induktion måste två villkor vara uppfyllda:

  • Mobilbatteriet måste anslutas till en Qi-kompatibel mottagarspole.
  • Det måste finnas en Qi-kompatibel laddstation inom räckhåll för mottagarens spole.

Tips: Ju mer spolar Qi billaddaren har, desto större är det möjliga laddningsområdet. Mobilen kan således lättare placeras på Qi-laddstationen för att starta laddningsprocessen.

Sändaren, dvs Qi-laddaren i bilen, kontrollerar ständigt för att se om en kompatibel enhet ligger inom intervallet. Räckvidden motsvarar ungefär den installerade induktionsspolens radius. Därför behöver enheten som laddas trådlöst normalt placeras direkt på Qi-laddplattan.

Om mobilladdaren upptäcker en Qi-kompatibel enhet startar laddningen automatiskt. Så snart enheten är fulladdat stängs laddningsfunktionen automatiskt av och billaddaren fungerar enbart som en praktisk bilhållare till mobilen.

Fördelar med trådlös Qi-laddning i bilen

Vårt tips är helt klart att du absolut bör installera en trådlös laddare i bilen! Trådlös laddning av smartphones ger många fördelar, och detta gäller särskilt vid körning. Förutom en högre komfortnivå ökar säkerheten i fordonet. Distraktionen när du söker efter kablar och håller på med att ansluta laddningskabeln elimineras. Mobilen sitter dessutom alltid tryggt, säkert och inom synhåll i bilhållaren.

Placera helt enkelt din Qi-aktiverade smartphone i billaddaren när du kliver in i bilen - och din mobil är alltid laddad och redo att användas. Andra trådlösa tekniker som handsfree eller musikstreaming via Bluetooth kan användas bekvämt. Du behöver aldrig leta efter laddningskabeln igen, när din mobil laddas trådlöst. Således är din smartphone fortfarande tillräckligt laddad eller fulladdat och klar att användas när du är framme.

Det enklaste och mest universella alternativet för eftermontering av trådlös laddning i bilen är trådlösa billaddare som kommer inklusive fästutrustning till fläktgallret eller instrumentbrädan samt kabel för anslutning.

Mer

Trådlösa billaddare Det finns 30 produkter.

Visar 1 - 30 av 30 artiklar
Visar 1 - 30 av 30 artiklar