RFID skydd plånbok

Information

RFID skydd plånbok

Se till att skydda dina kreditkort, bankkort eller andra kort med en korthållare eller ett kortfodral med RFID-skydd

En RFID säker plånbok är skimmingsäker. Den fungerar som signalblockerare så att kortsignalen inte kan fångas upp av bedragare, som medels speciell utrustning kommer över personlig information och kan utsätta dig för digital stöld...

Se till att skydda dina kreditkort, bankkort eller andra kort med en korthållare eller ett kortfodral med RFID-skydd

En RFID säker plånbok är skimmingsäker. Den fungerar som signalblockerare så att kortsignalen inte kan fångas upp av bedragare, som medels speciell utrustning kommer över personlig information och kan utsätta dig för digital stöld.

Tekniken bakom RFID

Oavsett om vi tänker på det eller inte så möter vi numera RFID flera gånger om dagen. Förkortningen RFID står för Radio Frequency Identification, dvs en identifiering via elektromagnetiska vågor. En mängd information kan idag lagras på ett enda litet RFID-chip - data som en kortläsare kan läsa av. Den lagrade datan kan vara text eller koder. Nummer, namn, lösenord och många andra uppgifter kan sparas. Ett typiskt användningsområde är s k RFID taggar eller transponder som vi känner igen från nyckelbrickor.

Beroende på tillverkare och avsedd användning, skiljer sig driftsätt och överföringsfrekvens. Konstruktionen av RFID-transpondern är emellertid alltid densamma: varje transponder består av en antenn, en analog krets för att skicka och ta emot data, en digital krets och ett minne.

Det finns både passiva transpondrar och aktiva transpondrar. Aktiva transpondrar har eget batteri eller ett laddningsbart batteri och har därmed en begränsad livslängd. Avståndet till läsaren kan vara flera meter. Passiva transpondrar har inget batteri och drar sin energi direkt från kodläsarens energifält. De har alltså i princip en obegränsad drifttid, räckvidden är dock bara över korta avstånd.

Var används RFID?

Sedan 70-talet har RFID-taggar blivit vanliga i vardagen. För att förhindra stöld är exempelvis kläder i butiken försedda med RFID-taggar. I kassan förstörs RFID-chipet av en stark magnet.

Sedan 80-talet har RFID också använts inom jordbruket. Kor och andra boskap fick ett öronmärke med RFID-chip för identifiering. Även husdjur som hundar och katter får idag ett RFID-chip för identifiering.

I nya pass och identitetskort lagras viss information på ett RFID-chip. Bankkort, kreditkort, skidpass, elektroniska startspärrar och avgiftssystem använder också RFID. RFID-system används också i bibliotekskort, månadskort, studentkort och trådlösa dörröppnare. Numera använder också varje smartphone RFID. Där kallas tekniken NFC, en speciell version av RFID.

Vilka säkerhetsrisker finns det med RFID och NFC?

För att läsa informationen från ett RFID-chip krävs ingen direktkontakt med kortläsaren. Eftersom det inte behövs någon fysisk kontakt med ditt kort märker du inte att dina data läses ut. Den data som egentligen bara ska utväxlas mellan RFID-läsare och chipset kan läsas, missbrukas, manipuleras eller förstöras av obehöriga. De metoder som används för att attackera RFID-system är mycket olika. Ett vanligt sätt är sk skimming.

Vad är RFID Skimming?

RFID-skimming innebär att man fångar upp och kopierar information från kortets eller nyckelns chip. Dessa data kan vara koder och inloggningsuppgifter, personuppgifter som födelsedatum, namn, adress, hotellrum, betalningsinformation osv. Kort kan innehålla en mängd olika uppgifter som vi i regel inte ens vet vilka det är. Om personuppgifter missbrukas mot dig kallas det identitetsstöld - en annan person låtsas vara du. Många kort kan läsas och kopieras med de enklaste medlen.

Ett chip ersätter idag nycklar, plånböcker och vissa identifieringsfunktioner. På grund av sin kryptering anses RFID vara säker. Men säkerhetsmekanismen för dessa chipkort kan enkelt sättas ur funktion och kortets nyckel, som utgör den faktiska säkerheten, kan läsas ut.

Du som drabbad förstår inte vad som har hänt förrän det är för sent, nämligen när man har brutit sig in (utan några yttre tecken på inbrott), när beställningar har gjorts i ditt namn eller när det sker debiteringar från ditt konto. Eftersom du inte har någon kontroll över dataflödet från RFID-kortet är det därför ytterst meningsfullt att vidta förebyggande åtgärder.

Hur kan jag skydda mig mot obehörig avläsning?

För att skydda dig mot obehörig avläsning är det nödvändigt att effektivt och säkert förhindra kommunikation mellan RFID / NFC-chipet och läsaren. Detta kan t.ex. tjocka kopparplåtar göra - men det är givetvis en mycket opraktisk lösning, inte minst på grund av den höga vikten. Även olika varianter på DIY-lösningar som man kan hitta på nätet är inget att rekommendera, eftersom dessa knappast fungerar och kan invagga i en falsk trygghet. Det gäller att satsa på professionella och smarta lösningar.

RFID-skydd är nämligen inte bara en trend, utan det är nödvändigt för att förvara dina kort på ett säkert sätt. En plånbok eller korthållare med RFID-skydd borde vara en självklarhet för alla. För några år sedan var kritiken mot signalblockering ofta den att plånböckerna blir tjocka och otympliga och dessutom var orimligt dyra. Så är det inte idag. Vi på INF erbjuder modernaste lösningar, där tillverkarna använder tunna specialmaterial för att ge mycket hög avskärmning mot radiovågor - men med minsta möjliga tjocklek. Och priserna är oslagbara!

Ta kontroll! RFID kontrollerar inte dig - du kontrollerar RFID

I det digitala samhället har du ingen kontroll över vad som kan bli stulen och på vilket sätt. Det brukade vara annorlunda förr: Om plånboken var borta, så var pengar som fanns i den borta. Idag kan du ha både handväskan, plånboken, korthållaren, ja till och korten kvar - men pengarna försvinner löpande! Att satsa på ett RFID säkert kortfodral, en korthållare, passfodral eller plånbok är därför ett måste.

Glöm inte att skydda bilnyckeln

Samma typ av kapning förekommer för moderna bilnycklar (“keyless” system), som ju egentligen också är ett chip som bilen läser av. Även den koden kan kapas utan att du blir medveten om det och bilen kan stjälas utan att någon har tagit nyckeln eller brutit sig in. Därför är det lite viktigt att förvara bilnyckeln på ett säkert. RFID nyckelfodral och bilnyckelväskor hittar du under kategorin Keyless bilnyckel skydd.

Mer
Visar 1 - 30 av 30 artiklar