Information

Trådlösa laddare

Med en trådlös laddare överförs strömmen genom induktion och inte via kabel. Allt du behöver göra är att placera telefonen på laddplattan, sedan laddas din mobil helt automatiskt. Den mest kända teknologin för trådlös laddning är den så kallade Qi-standarden. Den fungerar för både iPhone och Android och är redan integrerat i de flesta nyare smar...

Med en trådlös laddare överförs strömmen genom induktion och inte via kabel. Allt du behöver göra är att placera telefonen på laddplattan, sedan laddas din mobil helt automatiskt. Den mest kända teknologin för trådlös laddning är den så kallade Qi-standarden. Den fungerar för både iPhone och Android och är redan integrerat i de flesta nyare smartphones, som till exempel från iPhone 8 och även i många Samsung modeller.
I äldre mobiler kan Qi-tekniken enkelt eftermonteras genom att antingen installera en Qi-laddningsadapter (Qi-mottagare) på baksidan av mobilen eller genom att använda ett Qi-utrustat mobilskal.

Ladda snyggt med en trådlös laddplatta

Trådlösa laddare finns i olika utföranden, både i litet format för endast en mobil i taget till större varianter, s k dual eller multi-charger där man kan ladda flera mobiler och även t ex en Apple Watch och AirPods hörlurar. Med en Qi laddare slipper du att hålla på med en massa olika kablar och adaptrar, det är bara att lägga enheten på laddningsplattan. Smidigt och snyggt!

Dessutom är trådlös laddning mycket skonsammare för batteriet och du undviker också allt slitage av den känsliga Lightning eller USB-C-porten i din mobil, genom att inte hela tiden sätta in och dra ut laddkabeln.

Laddplattan utmärker sig också genom sin moderna, stilrena design, så den kan bli till en fin och diskret inredningsdetalj som inte stör det minsta när du har den på skrivbordet, köksbänken eller varhelst det passar dig. En trådlös laddare brukar klara ett par tre millimeter mellanrum, så du behöver i normalfallet inte ta av mobilskalet, om det inte är extra tjockt eller innehåller metall.  

Trådlös powerbank laddning

Teknologin att ladda med induktion kan även användas för laddning med en Qi powerbank. Att alltid ha en full nödladdare redo är ingen dum idé; då är du rustad vid strömavbrott eller när du är ute och reser och inte alltid har tillgång till ett uttag.

Qi-laddare till bilen

Här på INF hittar du även smarta bilhållare som samtidigt fungerar som Qi-laddare till bilen. Qi-billaddaren bidrar till säkerhet i trafiken, då din mobil säkert sitter på plats. Det finns till och riktigt avancerade lösningar med IR sensor, där bilhållaren öppnas och stängs automatiskt när du vill sätta in eller ta ut mobilen från Qi laddaren/mobilhållaren. Det finns olika alternativ att fästa billaddaren, antingen på instrumentbrädan, vindrutan eller vid fläktgallret. Olika fästtillbehör brukar följa med billaddaren.

Här hittar du trådlösa billaddare >>

Hur funkar trådlös snabbladdning?

Snabbladdning eller Fast Charging och Quick Charge pratas det en hel del om, men hur funkar det för t ex iPhone och Samsung? Och hur ligger det då till med trådlös Qi snabbladdning? För bara några år sedan laddades alla mobiler ungefär på samma sätt: med en spänning på 5V och en strömstyrka på 0,5 A som gav en effekt på 2,5 W.

Snabbladdare fungerar olika och mobiltillverkare använder sig också av olika snabbladdningstekniker, dvs med alla nya mobilmodeller och ny teknologi för laddning är det inte helt lätt att hålla reda på begreppen.

Quick Charge är benämningen på ett kraftfullare sätt att överföra ström via ett USB-gränssnitt. Det behövs för att snabbladda mobila enheter. Quick Charge är sedan version 4.0 kompatibel med USB-PD (Power Delivery) och USB-C. Genom att USB-kabeln har en speciell Quick Charge (QC) strömadapter möjliggörs en högre spänning. Temperatursensorer ser till att det inte sker någon överhettning och laddaren stängs av automatiskt om det skulle bli för varmt.

Beroende på vilken QC-version som används, kan spänningen anpassas till respektive mobils förutsättningar och krav. Quick Charge utvecklades av Qualcomm, men mobiltillverkare kan använda sig av deras standard. Andra benämningar för gränssnittet är Adaptive Fast Charging, som utvecklades av Samsung, Apple Fast Charging för iPhone, Motorola Turbopower eller Huawei SuperCharge.

Qi standarden möjliggör även trådlös snabbladdning (wireless fast charging). För Samsung är den maximala effekten oftast 10W, Samsungs snabbaste laddstation ger 15W. Trådlös laddning för iPhone ger maximalt 7.5W. Skulle din mobil inte vara redo för snabbladdning ännu, så känner Qi-laddaren av detta och laddar med standardeffekt på 5W eller 2.5W när den t ex laddar en Apple Watch. Så vill du vara rustad för framtiden, satsa på en trådlös Qi laddare med snabbladdning!

Mer

Trådlösa laddare Det finns 62 produkter.

per sida
Visar 1 - 48 av 62 artiklar
Visar 1 - 48 av 62 artiklar